- Nowy
NASIONA. NA KIEŁKI - SOCZEWICA/LENS CULINARIS///30g
NASIONA. NA KIEŁKI - SOCZEWICA/LENS CULINARIS///30g
terenie całej Polski
płatności
jakości towaru
NASIONA NA KIEŁKI - SOCZEWICA 30g - SMAK ZDROWIA - W. LEGUTKO
Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin: C, B1, B2, PP oraz wapnia fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Delikatne w smaku nadają się zarówno do spożywania na surowo w sałatkach, do kanapek lub na ciepło do potraw z woka i patelni.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę.
Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin letnią, przegotowaną wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukać wodą dwa razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia.